Over Thalia

Toneelvereniging THALIA is opgericht op 6 september 1982. De vereniging is ontstaan doordat enkele ouders van een basisschool in Zoetermeer, die voor de leerlingen een toneelstuk hadden opgevoerd en dit na afloop zo leuk vonden, dat zij een eigen toneelvereniging hebben opgericht.

THALIA betekent MUZE VAN HET BLIJSPEL.

Door de jaren heen heeft Thalia zich hoofdzakelijk bezig gehouden met blijspelen, kluchten en komische thrillers. Het publiek van Thalia komt om een avondje te lachen en daarom speelt Thalia dus geen zware stukken of drama’s. Dat wil niet zeggen dat de stukken geen “diepgang” kunnen hebben of geen boodschap met zich meedragen.

Zwart Schaap Witte Lammetjes - 2006
Zwart Schaap Witte Lammetjes – 2006

In de loop der jaren heeft Thalia heel wat stukken op de planken gebracht. Eerst in de Graanschuur in de Dorpsstraat en toen deze knusse locatie verkocht werd verhuisden we naar het Stadstheater te Zoetermeer waar we nog steeds spelen in de kleine zaal.

Ook heeft Thalia in het verleden regelmatig opvoeringen verzorgd in verzorgingstehuizen.

Grotere producties heeft Thalia aangedurfd samen met toneelgroep Rapalje (eveneens uit Zoetermeer). In maart 1994 heeft Thalia samen met Rapalje voor drie uitverkochte zalen de landelijk bekende musical “DE JANTJES”  op de planken gebracht in de grote zaal van het Stadstheater. Enkele jaren later, in november 1997, hebben Thalia en Rapalje wederom een grote productie gebracht in de vorm van een andere musical:  “DE JORDAAN”.

Thalia heeft vanaf mei 1983 36 producties in het theater gebracht. Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van regisseurs die van “buiten” werden aangetrokken en in latere jaren werd de regie veelal gevoerd door spelers van de vereniging die naast het vertolken van rollen in de stukken die op stapel staan afwisselend ook de regie voor hun rekening nemen. Met name Rob Eichholtz heeft een groot aantal stukken geregisseerd

In 2012 bestond Thalia 30 jaar, reden voor een feestje en voor een grote jubileum productie. De regisseur koos op voorspraak van de “leescommissie” voor het stuk “Van je familie moet je maar hebben” een blijspel van Schagen & Hoogsteder. Speciaal voor deze jubileum editie waren heel wat “oudgedienden” van de partij.

Koppen Dicht - 2011
Koppen Dicht – 2011

Thalia speelt momenteel in principe 3 keer in de 2 jaar. In februari, november en in april het jaar daarop. De vereniging telt wisselend tussen de 10 en 15 leden, waarvan er twee afwisselend als regisseur optreden.

De eerstvolgende voorstellingen staan gepland voor vrijdag 14 oktober en zaterdag 15 oktober 2022.

Thalia kan nieuwe (mannelijke) leden gebruiken, zowel om te spelen als voor ondersteuning achter de schermen. Met name jonge mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, omdat de meeste toneelstukken hierom in de rolbezetting vragen.

Wij repeteren op maandagavond van 20.00-22.30 uur.

Mocht je interesse hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via thaliazoetermeer@hotmail.com